Książka kucharska hrabstwa kłodzkiego
Zbigniew Franczukowski
PRESSforum
Miejsce i rok wydania: Polanica-Zdrój 2023
ISBN/ISSN: 978-83-964125-6-0
Kategoria: Monografie i inne opracowania krajoznawcze
Licza tomów: 1
Gdzie można kupić zgłaszaną publikację?
Rekomendacja zgłaszającego:
Stylizowana na starodruk publikacja opiera się na książce „Asu schmeckt’s derhääme” (Smacznie, jak niegdyś), do której przepisy zebrała Elfrieda Rathmann. Poprzez tą książkę pragniemy sprawić, aby potrawy z dawnego hrabstwa kłodzkiego (dzisiejsza Ziemia Kłodzka na Dolnym Śląsku) nie popadły w zapomnienie, a nowe pokolenia mogły je wypróbować i poczuć ich smak. Unikalny zbiór przepisów kulinarnych z lat międzywojennych wstępem poprzedziła Krystyna Oniszczuk-Awiżeń.W książce znalazły się również związane z tematyką publikacji wiersze i teksty w niemal zapomnianej gwarze kłodzkiej, przytaczane tutaj w oryginale i tłumaczeniu na język polski. Całość uzupełniają scenki rodzajowe z pierwszej połowy XX wieku, autorstwa malarza i grafika Josepha A. Pausewanga.