Przez żołądek do serca - Michał Skoczek zakochał się w Suwlaszczyźnie, smakując ją w miejscach, gdzie podobnie jak on, zasadę tę uznaje się za nadrzędną w poznawaniu świata. W tym wypadku tym światem jest północno-wschodni skrawek Polski, niesłusznie nazywany "biegunem zimna". Niesłusznie, bo jak doświadczył tego autor tego przewodnika - to miejsce, w którym gorąco i serdecznie przyjmuje się gości, czasem częstując ich...chłodnikiem. Michał Skoczek zwiedza Suwalszczyznę, przemieszczając się między (pozornie) zwyczajnymi barami, niepozornymi punktami gastronomicznymi i wykwintnymi restauracjami. Wszystkie te miejsca łączy poszanowanie lokalnej tradycji kulinarnej, która jest zaproszeniem do poznawania wyjątkowego regionu. Autor - jak na autora porządnego przewodnika przystało - niczego nie ukrywa. Czytelnik otrzymuje nie tylko dokładne informacje, co zje i pod jakim adresem, ale może także spróbować swoich sił i wypróbować we własnej kuchni autentyczne suwalskie przepisy.